Nelíbí se vám už stará oprýskaná kuchyňská linka? A co ta trouba, která už dávno nepeče, tak jak by měla? Proč nezačít s rekonstrukcí právě teď. Jenom je potřeba vyvarovat se základních chyb, které se opakovaně při zařizování nové kuchyně dopouští celá řada z nás. Jaké barvy a materiály jsou do kuchyně to pravé? Pojďme se společně podívat na chyby, kterých se mnoho lidí pravidelně dopouští tak, abychom se jich v budoucnu vyvarovali. Pokud byste rádi předělali kuchyň, ale chybí vám finanční prostředky, řešením může být hypotéka bez dokládání příjmů.
Co vlastně děláme špatně při zařizování kuchyně?
Velmi častým prohřeškem, který je vidět opakovaně, je chybějící koncept. Pokud nepatříte mezi architekty nebo alespoň designéry, těžko této problematice zcela porozumíte. Nutní zkušenosti a nadhled, díky kterému je možné vnímat byt či dům jako celek, tak často postrádáme. Profesionálové dokáží myslet dopředu, řešit více věcí najednou a postupovat od celku do nejmenšího detailu. Laik přitom postupuje zcela naopak, často se zaměří na jeden detail a přitom mu unikají podstatné zákonitosti. Nabídka na trhu s kuchyňským zařízením je rozsáhlá, pokud se tedy neorientujete na trhu, často začnete nakupovat spontánně a podle momentální nálady, takové počínání vede ke katastrofě. Je to právě architekt nebo designér, který by měl být schopen zakomponovat všechny dílčí části kuchyně do jednotného celku. Krom dokonalé funkčnosti se postará i o barevné ladění nebo materiálový koncept.
- Špatně zvolená dispozice, malá pracovní deska
Každá kuchyně je jedinečná, stejně jako ten, kdo v ní bude trávit čas. Přeci jenom však existují určité zákonitosti a doporučení, kterými je dobré se řídit. Kuchyně musí být nejenom krásná, ale i funkční…a možná právě tady bývá často kámen úrazu. Malá pracovní deska nebo nevyhovující dispozice jsou nedostatky, které rozhodně nejsou ojedinělou záležitostí.
- Špatná návaznost jednotlivých zón
Dalším velmi častým jevem je špatná návaznost jednotlivých pracovních zón. Kuchyňská linka by tak měla být navržena tak, aby zrcadlila samotnou přípravu jídla od vyndání z lednice až po tepelnou úpravu.